پس از گمانه های زنی های بسیار از خردادماه ۹۲ تاکنون درباره وزیر علوم دولت یازدهم، با انتشار فهرستی از قطعی ترین افراد کابینه یازدهم، نام دکتر رضا مکنون استادیار دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای تصدی پست وزارت علوم مطرح شد و خط قرمزی بر تمام گمانه زنی های پیشین کشید.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر رضا مکنون عضو هیئت علمی دانشکده عمران و محیط زیست دانشگاه صنعتی امیرکبیر، شورای عالی یونسکو در ایران و کمیته ملی هیدرولوژی است. تحقیقات، آموزشها، و ایدههای وی معطوف به مدیریت منابع پایدار آب است . وی در حال حاضر استادیار دانشگاه صنعتی امیرکبیر، نایب رییس کمیته ملّی توسعه پایدار است.
دکتر رضا مکنون متولد ۱۳۲۳ است و دیپلم ریاضی خود را در سال ۴۲ از دبیرستان البرز تهران اخذ کرده است. وی در سال ۴۶ با مهندسی راه و ساختمان از دانشگاه صنعتی امیرکبیر فارغ التحصیل شده و پس از آن در سال ۵۲ فوق لیسانس مهندسی محیط زیست را از دانشگاه ایلینویز امریکا و پس از آن در سال ۵۶ دکتری مهندسی منابع آب از دانشگاه واشنگتن امریکا کسب کرده است.
وی فعالیتهای آموزشی و تدریس در حوزه هیدرولوژی، طراحی تصفیه خانه های آب، هیدرولوژی مهندسی جلوگیری از آلودگی محیط زیست و غیره داشته و فعالیتهای تحقیقاتی وی نیز در این حوزه بوده است.
دکتر مکنون عضو موسس و عضو هیات مدیره و نایب رئیس انجمن متخصصان محیط زیست ایران، عضو موسس، عضو هیات مدیره، رئیس سابق و نایب رئیس ـ انجمن راه وساختمان ایران، عضو موسس وعضو هیات مدیره ونایب رئیس ـ انجمن علوم و مهندسی منابع آب و رئیس سابق انجمن، عضو کمیسیون نحوه تشکیل وصدور مجوز تاسیس انجمنهای علمی، ادبی و فرهنگی ـ وزارت فرهنگ وآموزش عالی در سالهای ۷۳ تا ۷۷ ، عضو مجمع آسیا و اقیانوسیه برای محیط زیست وتوسعه (APFED) از سال ۲۰۰۰ میلادی، عضو موسس و عضو هیات مدیره انجمن ایرانی اخلاق در علم و فناوری در سال ۸۳ و عضو موسس جمعیت ایرانی توسعه علمی ایران در سال ۸۳ بوده است.
وی همچنین عضو بیش از ۳۱ شورا، کمیته و شورایعالی حوزه های علم و فناوری نیز است. دکتر مکنون در سالهای ۷۰ تا ۸۳ عضو هیات امنای مراکز تحقیقاتی در تهران، در سال های ۷۰ تا ۷۴ عضو هیات امنای آموزشکدههای فنی وحرفهای سراسر کشور و در سال ۸۳ رئیس کمیسیون دائمی پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی و مهندس زلزله بوده است.
دکتر مکنون هم اکنون عضو هیات امنا و دبیر دوره اول و دوم جامعه فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی امیرکبیر، عضو هیات مدیره و رئیس جامعه فارغ التحصیلان البرز، عضو هیات امنای دانشنامه بزرگ فارسی و رئیس کمیسیون دائمی، عضو هیات امنای باشگاه دانش پژوهان جوان، عضو هیات امنای پژوهشگاه نیرو و عضو هیات امنای دانشگاه زنجان است.
وی عضو هیات تحریریه ۷ مجله علمی تخصصی است. دکتر رضا مکنون در سال ۱۳۷۷ استاد نمونه آموزش عالی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری شد و از رئیس جمهور اسلامی ایران لوح دریافت کرد. وی همچنین نشان دولتی درجه سوم خدمت را از رئیس جمهور اسلامی ایران دریافت کرده است.
دکتر مکنون در سالهای ابتدایی انقلاب اسلامی رئیس دانشگاه کار بوده و پس از آن تا سال ۶۱ رئیس مجتمع دانشگاهی فنی و مهندسی (دانشگاه خواجه نصیرطوسی فعلی) بوده است. معاونت پژوهشی وزارت فرهنگ و آموزش عالی، قائم مقام وزیر، رئیس دفتر جذب نخبگان در سال های ۶۷ تا ۸۱، مسئول ستاد هماهنگی کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاه صنعتی امیرکبیر، سرپرست کمیسیون ملی یونسکو در ایران در سالهای ۶۴ و ۶۵، دبیر شورای پژوهشهای علمی کشور در سالهای ۷۲ تا ۸۱، دبیر هیات امنای فرهنگستانهای کشور در سالهای ۷۳ تا ۸۱، مشاور رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، معاون وزیر نیرو در امور سازندگی و آموزش در سالهای ۶۴ تا ۶۸، معاون هماهنگی معاون اول رئیس جمهور از ۶۸ تا ۸۱، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از ۸۱ تاکنون و مشاور عالی در امور آب وزیر نیرو از ۸۲ تاکنون از جمله سوابق مدیریتی وی بشمار می رود.
به گزارش مهر، پیش از این گمانه های مختلفی از جمله علی عباسپورتهرانی، جعفر توفیقی، عبدالله جاسبی، غلامرضا ظریفیان، جواد اطاعت و رضا فرجی دانا بیشتر از هر کس دیگری برای وزیر علوم شدن مطرح می شد.
در این میان نام جعفر توفیقی داریان که پیش از این در دولت هشتم مسئولیت وزارت علوم را پس از مصطفی معین برعهده داشت، بیش از همه مطرح بود و پس از آن رضا فرجی دانا بود که یک بار نیز به عنوان وزیر علوم مطرح و نتوانسته بود در مجلس ششم رای اعتماد کسب کند.
پیش از این علی شریعتمداری، سیدحسن عارفی، حسن حبیبی، محمدعلی نجفی، محمد فرهادی، مصطفی معین، محمدرضا هاشمی گلپایگانی، مصطفی معین، جعفر توفیقی، محمدمهدی زاهدی و کامران دانشجو مسئولیت وزارت علوم را برعهده داشته اند.